Ние сме на мисија да ги помогнеме и поддржеме глобалните предизвици на живеењето во нашето модерно општество, со тоа практичноста и одржливоста на нашите производи. "Практично" бидејќи ние не побаравме од Вас да го промените Вашиот начин на живот, и "одржлив" бидејќи ние на најодговорен начин се залагаме за зачувување на природните ресурси на нашата планета.
Ние силно веруваме дека има доволно здрав разум во светот да разбери дека постои само една планета Земја која ја делиме и ние мора да ја заштитиме.
Луѓето од целиот светпочнаа да сфаќаат дека глобалното затоплување, загадувањето и уништувањето на животната средина се главна тема на 21 век. За жал, не секогаш имаме избор во донесувањето на одлуките.
Ние, во GreenPanTM се обврзуваме да Ви обезбедиме можности и избор, нудејќи производи кои навистина ќе направат разлика која се однесува на присуството на јаглерод. Вие не треба да го промените начинот на живот. Ние го променивме начинот на кој што производите се направени.

 

 

Нашата најголема цел е да допринесеме за здрав и среќен живот во пријатна животна средина. GreenPanTM се обврзува со тоа, и инвестира во истражувањето на здрави и еколошки технологии.
Традиционалниот нелеплив слој се постигнува со премачкување на тава со PTFE (политетрафлуоретилен), восочна, синтетичка супстанца. PTFE има добра историја на документирани недостатоци кои се однесуваат на практичната употреба во домаќинството. Со употреба над 260 ° C/500 ° F овој тефлонски слој почнува да се распаѓа. Ослободените гасови се покажа дека се смртоносни за мали миленици како птиците. Кај луѓето, овие гасови можат да бидат штетни на респораторниот тракт што предизикува гадење и главоболки. Значи, кога ќе се прегрее вашиот сад, тоа не само што го оштетува самиот сад, туку и Вашето здравје.

GreenPan™ не користи PTFE, но со себе носи ThermolonTM нелеплива технологијакако здрава алтернатива на пазарот. ThermolonTM е отпорна на високи температури. Тоа значи дека GreenPanTM има дополнителни безбедносни карактеристики, кои дури и до нивна употреба на 450 ° C/850 ° F, нема да испуштат отровни гасови и горниот слој нема да испука и да се оштети.

Климатските промени кои што ни се случуваат претставуваат еден од најголемите еколошки социјални и економски закани со кои се соочува планетата Земја. Ние сакаме одговорно да направиме производи кои ќе резултираат со ефикасно користење на енергијата.

  • Нашите садови кои не лепат се првите садови кои што се направени со без-леплив слој направенод минерали наместо од пластика.
  • PTFE слојот е произведен со помош на PFOA (перфлуроокатнска кисеина), кој е класифициран како "постојан загадувач на животната средина".Покрај тоа, PTFO е тежок хемикал од кој што телото има голема потешкотија во исфрлањето од организмот и е познато дека е "најверојатно, човечки карциноген". НИе не користиме PTFE, и со тоа нема испуштање на PFOA во животната средина.
    (Според АЗЖС - Агенција за заштита на животната средина, Американската федерална агенција е задолжена за заштита на човековото здравје и животната средина)
  • Со примена на ThermolonTM од палетата на GreenPanTM Производи се користи помалку енергија што значи 60% помалку емисија на CO2 во споредба со производството на тефлонски обложените тави.

 

 

  • Ние користиме веќе употребени материјали во производство на нови садови со цел да се спречи губење на потенцијално корисните материјали. НИе користиме рециклиран нерѓосувачки челик во производтвото на рачки и резиклиран изменет алуминиум за садовите. 
  • GreenPanTM се залага во истражувањето за тоа како да се минимизира и да се оптимизира пакувањето на материјалите.

 

Денес, готвењето и јадењето е многу повеќе од исполнување на основните потреби. Ние сме свесни за она штого јадеме и готвењето стана навистина важна работа во нашето живеење. Ние правиме нелепливи садови кои ќе Ви овозможат приготвување на вкусни јадења. Сите производи изгледаат одлично: совршен материјал во софистициран материјал.
ThermolonTM е подобар спроводник на топлината од традиционалните слоеви. Ова резултира со извонредно приготвување на храната.
Совршената диструбуција на топлинската енергија овозможува говење на ниски и средни температури, што е одлично за Вашите сметки за енергија но и за животната средина.

Благодарение на софистицираната технологија, храната е вкусна, ароматична и свежа.
ThermolonTM површината не се лепи и е многу лесна за чистење.